SCRABBLE

Scrabble este un joc care implică logică, strategie, calcule matematice şi nu numai. La jocul de scrabble pot participa doi sau mai mulţi jucători (numărul lor este nelimitat la partidele gen duplicat). De regulă, scopul unui jucator este realizarea unui punctaj cât mai mare posibil, prin plasarea pe tabla de joc a unor cuvinte, cu ajutorul unor jetoane pe care sunt imprimate litere.
 
Inventarul jocului:
Tabla de joc, pe care este desenat un careu de 15x15 pătrăţele. Liniile şi coloanele tablei sunt marcate astfel:
Orizontal: prin litere. de la “A” la “O”.
Vertical: prin cifre, de la 1 la 15.
Pătrăţelele colorate au următoarele semnificaţii:
Bleu: dublează valoarea literei depuse.
Albastru: triplează valoarea literei depuse.
Roz: dublează valoarea cuvântului depus.
Roşu: triplează valoarea cuvântului depus.
Vezi tabla de joc, cu dispunerea pătrăţelelor colorate, în finalul acestui articol.
 
Un set de 100 de jetoane pe care sunt imprimate litere având diferite valori (corespunzător frecvenţei lor în limba română). De precizat că datorită frecvenţei foarte reduse, au fost eliminate dintre jetoane, literele: K, Q, Y, W. Acestea însă, pot fi înlocuite în joc de joker (cu valoarea 0). Joker-ul poate înlocui orice literă din alfabet.
Jetoanele şi valoarea lor:
A - 1
B - 9
C - 1
D - 2
E - 1
F - 8
G - 9
H - 10
I - 1
J - 10
L - 1
M - 4
N - 1
O - 1
P - 2
R - 1
S - 1
T - 1
U - 1
V - 8
X - 10
Z - 10
Observăm că cele mai frecvente litere au valoare mică, iar cele mai rare, valoare mare. 
Numărul de jetoane pentru fiecare literă: A-11; B-2; C-5; D-4; E-9; F-2; G-2; H-1; I-10; J-1; L-4; M-3; N-6; O-5; P-4; R-7; S-5; T-7; U-6; V-2; X-1; Z-1;-2.
Alte accesorii:
Un săculeţ de pânză
Suporturi pentru etalarea literelor 
Ceas (de preferinţă ca cel pentru şah)
 
Reguli fundamentale pentru jocul de scrabble:
Primul cuvânt depus, cel cu care se începe partida, trebuie să aibă minim două litere şi maxim şapte, trebuind să treacă în mod obligatoriu prin pătrăţelul roz aflat în mijlocul tablei. La o depunere se pot plasa între una şi şapte litere (excepţie făcând prima depunere). În niciun caz nu se admite depunerea a mai mult de şapte litere odată. Dacă se depune un joker, se va marca litera înlocuită de el (dar cu valoarea 0), iar semnificaţia ei nu se mai schimbă până la finalul partidei. Punctajul unei depuneri se calculează însumând valorile literelor ce alcatuiesc cuvântul depus, ţinând cont de regulile multiplicităţii unde este cazul (dublarea/triplarea literei sau cuvântului), la care se adaugă şi valoarea cuvintelor adiacente nou formate. Dacă se plasează toate cele şapte litere, se acordă şi un bonus de 50 de puncte, adăugat la valoarea rezultată, numit “prima de scrabble”. Cuvântul format prin adăugarea celor şapte litere poartă denumirea de “Scrabble”. 
 
În timpul jocului se pot forma şi lega cuvintele astfel:
Prin lungire, adăugând una sau mai multe litere în faţa sau în spatele unui cuvânt deja depus
Prin intersectare, formând un cuvânt nou (orizontal sau vertical), care să se încrucişeze cu un alt cuvânt depus anterior
Prin alipire, ceea ce va da naştere la adiacente (de obicei cuvinte de 2, 3 litere, rar de 4), adiacente ce vor creşte valoarea depunerii cu suma lor.
Prin metode combinate ale celor arătate mai sus.
 
Notaţia depunerilor se va face astfel:
Dacă un cuvânt este plasat orizontal, se indică întâi litera şi mai apoi cifra de la care pleacă prima literă a depunerii. De exemplu: H8;
Dacă un cuvânt se depune vertical, coordonatele vor fi inversate, cifra notându-se prima şi mai apoi litera. De exemplu: 8H.
 
Plasarea cuvintelor pe tablă se face numai orizontal sau vertical şi nu se acceptă cuvinte izolate, adică acele cuvinte care nu sunt alipite de cel puţin o literă dintre cele deja depuse.
 
Dacă un jucător, la un moment dat, are numai litere (ex: numai consoane) cu care îi este greu să facă o depunere favorabilă, poate schimba de la două la şapte litere cu altele din stoc. Regula este următoarea: se pun pe masă (cu faţa în jos) jetoanele de schimb, se extrage din săculeţ acelaşi număr de jetoane, după care se introduc în săculeţ jetoanele de pe masă. În acest caz jucătorul pierde depunerea din turul respectiv, lăsând loc partenerului s-o facă.
Când un jucător are pe suport litere bune, dar depunerea lor nu-l avantajează, poate oferi partenerului oportunitatea de a juca în acel tur, anunţând PAS.
Dacă ambii jucători spun PAS la două runde consecutive, partida se încheie, consemnându-se rezultatul din acel moment.
 
Când în săculeţ au rămas mai puţine litere decât e nevoie până la completarea celor şapte litere pe suport, jucătorul care e la rând va extrage toate litere. Partida se termină când unul dintre jucători a rămas fără jetoane. Câştigă jucătorul care a obţinut punctajul cel mai mare.

                     bazar
Lista oficială a cuvintelor de 2 litere admise la scrabble în limba română

AA, AB, AC, AD, AH, AI, AL, AM, AN, AR, AS, AT, AU, AX, AZ, BA, BI, BU, CA, CE, CI, CO, CU, DA, DE, DI, DO, DU, EA, EC, EE, EH, EI, EL, EN, ET, EU, EV, EX, FA, FI, FU, GA, GO, HA, HE, HI, HM, HO, HU, IA, IC, IE, II, IL, IM, IN, IO, IR, IS, IT, IU, IZ, LA, LE, LI, MA, MI, MU, NA, NE, NI, NO, NU, OA, OF, OH, OI, OL, OM, ON, OP, OR, OS, OT, OU, PA, PE, PI, PU, RA, RE, RO, SA, SE, SI, SO, SS, ST, SU, TA, TE, TI, TT, TU, UD, UF, UI, UN, US, UT, UU, UZ, VA, VI, VU, XU, ZA, ZI.

Free Web Hosting